16,5 Jaar

Begeleid Rijden (2toDrive)

De proef 2toDrive is November 2011 van start gegaan. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur. Minister Schultz van Haegen gaf  het startschot voor 2toDrive. Deze invoeringsdatum betekent dat jongeren die op of na 1 november 17 jaar worden (dus geboren op of na 1 november 1994), kunnen meedoen met het experiment. Jongeren die op 1 november al 17 zijn, kunnen wel alvast beginnen met rijlessen, maar pas praktijkexamen doen als ze 18 zijn.

 

Tijdens de proef mogen jongeren vanaf:

 

De leeftijdsgrens voor een tussentijdse toets is verlaagd naar 16,5 jaar. Dit betekent dat jongeren die op of na de ingangsdatum van 2toDrive 16,5 jaar worden, een tussentijdse toets kunnen afleggen.

Jongeren die op de invoeringsdatum al 17 jaar zijn kunnen niet meedoen met 2toDrive. Voor deze jongeren geldt dat ze wel het theorie-examen mogen afleggen en mogen starten met praktijklessen. De tussentijdse toets en/of praktijkexamen mogen zij pas afleggen na de 18de verjaardag.

Als je geslaagd bent voor je rij-examen krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en géén voorlopig rijbewijs. Tot je 18e verjaardag mag je dan alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet je aangeven wie als begeleider op kan treden. Je mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en die je tot je 18de verjaardag begeleiden. De begeleider die de rol van coach krijgt toebedeeld moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer).

 

Eisen voor de begeleider(s):

 

 

Rij-instructeurs mogen ook als coach optreden. Voor rij-instructeurs geldt er geen leeftijdseis en vervalt de eis van minimaal 5 jaar in het bezit van een rijbewijs. Wel dienen zij in het bezit te zijn van een WRM-certificaat.

 

Rijden zonder begeleider

Rij je voor je 18e zonder begeleider, dan volgt hier een sanctie op door ongeldig verklaren van het rijbewijs. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen. Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de bovenomschreven examens moeten doen, na het bereiken van de dag dat je 18 jaar geworden bent.

 

Waarom deze proef?

Met dit plan hopen politici dat jongeren onder begeleiding meer ´vlieguren´ maken. Als ze dan vanaf hun achttiende alleen de weg op mogen, zijn ze beter voorbereid. In de huidige situatie mogen ze meteen na het behalen van het roze papiertje alleen de weg op. Dat levert relatief veel ongelukken op. Door de extra ervaring die ze vanaf hun zeventiende opdoen hoopt en verwacht moeten veel auto-ongelukken te voorkomen.

In andere landen bestaat een dergelijk opleidingstraject al, zoals in Zweden en in Duitsland. Bij onze oosterburen hebben bestuurders die op hun zeventiende jaar hun rijbewijs haalden en tot hun achttiende begeleid hebben gereden, 30 procent minder ongelukken veroorzaakt. Ook begaan zij daar 20 procent minder overtredingen en rijden zij minder vaak onder invloed van alcohol of drugs. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat begeleid rijden vanaf 17 jaar in Nederland zestien verkeersdoden per jaar kan voorkomen.

De proef met begeleid rijden gaat zes jaar duren. Deze periode is volgens de minister nodig om de effecten van begeleid rijden op de verkeersveiligheid goed in kaart te kunnen brengen. Voor de proef met begeleid rijden moeten nog wel wijzigingen worden aangebracht in de verkeerswetgeving.

RijschooolNieuwenburg is zich nu ook al druk aan het voorbereiden op de nieuwe stroom (jongere) leerlingen. Om wat meer inzicht te krijgen in de interesse die er is om al vanaf je 16,5 jarige leeftijd te gaan beginnen met lessen, kun je je bij ons al vast vrijblijvend inschrijven om in november gelijk te lessen.

Inloggen

Waarom is Rijschool Nieuwenburg de beste keus?

  • Vele geslaagden gingen je voor
  • Gecertificeerd faalangst instructeur
  • Betrouwbaar, flexibel en meedenkend
  • Eén-op-één begeleiding
  • Online je rijlessen in de agenda plannen
  • Goede begeleiding 
  • Betaalbaar je rijbewijs halen
  • Gratis proefles.

Proefles

Vraag nu snel en eenvoudig jouw gratis
proefles aan, geheel vrijblijvend!

De laatste highlights

Per 1 November 2017 moeten leerlingen zelf hun eigen verklaring indienen bij het CBR.
Dit kan dmv je Digid via de site van het CBR.

 
03-02-2019